top of page
חיפוש

קקי - התאפקות, עצירות וקקי בתחתונים

תמונת הסופר/ת: iragavishiragavish

עודכן: 17 בדצמ׳ 2023

במאמר זה אתייחס למצבים בהם ילדים מסרבים לעשות קקי בשירותים ועושים קקי בתחתונים באופן מודע. אתייחס גם למצב בו ילדים סובלים מבריחה של קקי לא רצונית (מצב הנקרא אנקופרזיס).



עצירות אצל ילדים, מה גורם לכך?


הסיבות לתחילתו של מעגל העצירות הם בד"כ רגשיות או התנהגותיות (במידה ונשללה בעיה רפואית), מדובר על ילדים שמסיבה כזו או אחרת מתאפקים ולא עושים קקי בשירותים. הסיבות עשויות להיות מגוונות: פחד מהאסלה, פחד "להיפרד" מהקקי שמרגיש לילד כמו חלק מגופו, הרגלי ניקיון נוקשים שנדרשים מהם, גמילה שהתחילה בגיל בו הילד טרם רכש בשלות רגשית לכך, סביבה מסויימת שבה הילד מסרב להתפנות, למשל בשירותים בגן או בבית הספר בגלל חוסר הגיינה או חוסר בנייר וכיו"ב.

סיבה נוספת עשויה להיות קשורה במרכיב תזונתי, ילדים שלא שותים מספיק מים או ניזונים מתזונה עם מעט סיבים ומעט פירות וירקות.

הגורמים הרגשיים לבעיות אלו קשורים ברוב המקרים קשר הדוק לשליטה. למשל ילדים שמידת השליטה שלהם בחייהם היא מעטה, כגון מצבים בהם יש הורה שלא משחרר את השליטה או הורה שבאופן לא מודע לא מעודד לעצמאות ומחליט עבור הילד על תחומים רבים בחייו. ייתכן וקיימת נוקשות מסויימת בהורות שאינה מאפשרת גמישות בתחומי החיים. במקרים מסוג זה הילד יחפש להשיג שליטה במקומות בהם הוא יכול ללא קושי להשיגה. מקומות אלו יהיו קשורים בדרך כלל בעשיית צרכים ובאכילה. לילד יש שליטה מוחלטת בכל הקשור ביכולת לשלוט על הצרכים היוצאים מהגוף. לא משנה כמה ההורה יתערב, יחליט, יקבע, או ינסה להשפיע עבורו.


הגורמים הרגשיים לבעיות אלו קשורים ברוב המקרים קשר הדוק לשליטה. במקרים מסוג זה הילד יחפש להשיג שליטה במקומות בהם הוא יכול ללא קושי להשיגה. מקומות אלו יהיו קשורים בדרך כלל בעשיית צרכים ובאכילה.


מה קורה מבחינה פזיולוגית כאשר יש עצירות לאורך זמן?


ככל שלא מטפלים בנושא עשויות להיות השלכות פיזיות: הצואה, שיש בה אחוזי מים, נשארת במעי ולא מתפנה החוצה. ככל שעובר הזמן הנוזלים שהיא מכילה נספגים בגוף והצואה פשוט מתקשה. מה שגורם לכל הליכה לשירותים להיות מלווה בכאבים חזקים ולא נעימים, דבר הגורר בעקבותיו עוד התאפקות. כך נוצר מעגל כואב שקשה לשבור אותו.

ככל שהתופעה נמשכת זמן רב יותר, המצב יכול אף להחמיר למצב רפואי של בריחת קקי לא רצונית בתחתונים (מצב הנקרא אנקופרזיס). במצב זה קקי פשוט מצטבר במעי כגוש גדול וגורם להתרחבות של המעי הגס. התרחבות זו עשויה לגרום לדליפת קקי בצורה בלתי רצונית וללא שליטה. מכוון שדפנות המעי הן אלו שמאותתות לנו ללכת לשירותים, כאשר דפנות המעי מתרחבות מהצטברות הצואה, היכולת לחוש את התחושות הללו נפגעת וכך מתקיימת דליפת קקי בלתי רצונית.

עצירות ודליפה של קקי היא סיפור מורכב, לא נעים כלל, לא לילדים ולא להורים. כאשר יש בעיה מהסוג הזה בדרך כלל היא מתלווה בתסכול רב סביב הנושא, כביסות רבות של תחתונים ובגדים מוכתמים בקקי, חווית חיים של ילד שמתאפק וסובל מכאבים כאשר ניגש לשירותים לנסות והצטברות של חוויות רגשיות שליליות סביב הליכה לשירותים.



עשיית קקי בתחתונים, מה הגורמים לתופעה?


לעומת עצירות, ישנם מקרים בהם הילד לא מתאפק, אלא בוחר לעשות קקי בצורה לא מותאמת, למשל בתחתונים או במקומות שונים בבית. במקרים אלו אמנם ההתנהגות לא מובילה לקושי פיזי מבחינה רפואית, אך היא טומנת בחובה אתגרים לא פשוטים עבור הילד ועבור ההורים.

מדובר במצב מתסכל ולעיתים מייאש ולא תמיד ההורים יודעים איך להתמודד עימו.

מבחינת הילד עשויות להתפתח השלכות רגשיות כמו פגיעה בדימוי העצמי, תחושת ייאוש וחוסר אונים, עשויות להתעורר תחושות של בושה ואשמה, המצב עשוי לפגוע בחיי החברה (כינויים מעליבים, נידוי חברתי וכיו"ב).



איך מטפלים?


  • הטיפול סביב עצירות/החזקת קקי כולל בדרך כלל שילוב של טיפול התנהגותי, טיפול רגשי וטיפול תרופתי, כגון מרככי צואה או משלשלים. כך מתקבל מענה לכל הצדדים של הבעיה, יוצרים לילד הרגלים אחרים ותקינים ומטפלים בקושי הרגשי סביבו החלה הבעיה לראשונה.


  • הטיפול סביב עשיית קקי בתחתונים או במקומות שונים בבית, יהיה לרוב טיפול רגשי או התנהגותי הכולל הדרכת הורים.



איך אתם כהורים יכולים לעזור?


אם הילד שלכם סובל מעצירות/או בוחר לעשות קקי שלא באסלה, והמצב נמצא בתחילתו אני ממליצה לשוחח עם הילד. לפעמים יש גורמים הקשורים בפחדים, למשל ילדים פוחדים הרבה פעמים מהחור באסלה, פוחדים ליפול לתוכו, או פוחדים להיפרד מהקקי היורד במים באסלה כי הם רואים בו כחלק מגופם. לעיתים ילדים נרתעים מעשיית צרכים בגן או בבי"ס בגלל סיבות הקשורות בניקיון, נגישות או פרטיות. דרך שיחה אפשר לעיתים להבין סביב מה הקושי ולמצוא פתרונות יחדיו.


אם מדובר בקשיים הנובעים מהצורך בשליטה אני ממליצה לפנות לעזרה מקצועית, להדרכת הורים וטיפול רגשי לילד, בשילוב חלקים התנהגותיים, על מנת לסייע לילד או לילדה שלכם להגיע לרווחה ולשגשוג כילדים וגם לכם כהורים.

אם מדובר במצב כרוני של עצירות, יש צורך בשילוב של כמה גורמים טיפוליים, ואני ממליצה לפנות גם לרופא המתמחה בתחום, לטיפול רגשי על מנת לפתור את שורש הבעיה ולשלב טיפול התנהגותי שיכוון את ההתנהלות במישור הפרקטי בדרך להשגת שליטה מחודשת על עשיית צרכים.

1,347 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Kommentare


bottom of page